tiistai 29. syyskuuta 2015

Finnbar 2015

Linkki tapahtuman omalle sivulle!

Jäin siis koulusta pois osallistuakseni Finnbar 2015-tapahtumaan. Tapahtumasta tietämättömille; Finnbar on baarialan ammattilaisten tapahtuma, joka sisältää yleensä ohjelmassaan koulutuksia, luentoja, kisailua ja etenkin maistelua.

Itseään promotoivat yritykset esittelevät tuotteitaan ja se on oivallinen paikka tuoda esiin jotain uutta ja ihmeellistä. Tämän vuoden tapahtuma piti sisällään aika pääsääntöisesti giniä ja viskiä, mutta mm. Magners oli promotoimassa siideriä, jota on terästetty viskillä, Red Bull mustikkaenergiajuomaa, Monin makusiirappejaan, De Kyuper kurkun ja raparperin makuisia liköörejään ja Casio kassaohjelmia ja maksupäätteitä. Lisäksi siellä oli kauppias myymässä baarivälineitä, esim. sheikkereitä, baarilusikoita, mittoja ja kaatonokkia.

Finnbar on kaksipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään kerran vuodessa.

Itse olin tosiaan kuskina, joten makustelu jäi välistä. Mustikkaenergiajuomaa maistoin, se oli yllättävän hyvää. Oli todella siistiä nähdä oikeita ammattilaisia, jotka tekevät hommaa rakkaudesta lajiin-periaatteella. Oli hauska jutella ihmisten kanssa ja oppia.

Mieleeni jäi hyvin Bombay uutuus, "Star of Bombay", jonka tislaustavasta esittelijä kertoi. Lyhyesti sanottuna on siis kaksi tislaustapaa; pannutislaus ja kolonnitislaus. Pannutiskauksella saadaan tummempia, "epäpuhtaampia" viinoja esim. viskiä, kun taas kolonnilla halutaan mahdollisimman mautonta, hajutonta ja "puhtaampaa" viinaa, esim. vodkaa. Ginit valmistetaan pääsääntöisesti kolonnitislauksella, ja niihin käytetään monia eri yrttejä, yleisimmät katajanmarja ja sitruuna. Kalleimmissa voi olla käytetty jopa sataa eri yrttiä. Vähän kuten tee, yrttejä haudutetaan yleensä alkoholissa ja sitten alkoholi höyrystyy ja menee kolonnin yläosaan, josta se palaa takaisin alas, jossa se taas kiehuu ja menee ylös. Kolonnitislauksessa lakoholi saattaa mennä satoja kertoja tätä kyseistä kehää!

Ja tästä siis Star of Bombayhin. Sen valmistus eroaa normaalista siinä, että yrtit eivät haudu alkoholissa, vaan kun alkoholi kiehuu ja lähtee kohoamaan, höyry kulkee yrttien läpi. Näin Star saa todella pehmeän maun. Tukun kautta hinta pyörii n. 60-70 € per pullo, eli ei ihan mitään halvinta mahdollista. Resepti on kuitenkin salainen, joten turha koittaa tehdä kotona. Tarjoiluehdotus on 4 cl Staria ja 4 cl Indian Tonicia. Korsiteena appelsiininkuoren pala, josta puristetaan öljyä juoman päällä ja pyöräytetään lasin reunalla. Palan voi tiputtaa juoman sekaan. Tästä saadaan herkullinen appelsiinin tuoksu, joka hämää makunystyröitämme hajun ja vienon maun avulla.

Huh. Paljon asiaa ginistä. Lisäksi mieleen jäi Nikka-viskit, jotka ovat japanilaisia single malt-viskejä. Ne ovat saaneet tyylisuuntausta skotlannista, mutta ovat silti täysin omanlaisiaan. Miyagikyo ja Yoichi, jotka ovat saaneet nimensä valmistuskaupunkiensa mukaan, ovat kymmenen vuotta vanhoja. Miyagikyo on hedelmäinen ja raikas, ja sitä valmistetaan Japanin keskiosassa, kun taas Yoichi on savuinen ja se valmistetaan Japanissa pohjoisessa, Hokkaidōn saarella. Yoichi on lähempänä skotlantilaisia juuriaan (jos sen niin voi ilmaista), sillä Hokkaidōn ja Skotlannin ilmasto on samankaltainen.

Oli todella mahtavaa. Ehkä ensivuonna uudestaan, viihdyin todella hyvin ja kuuntelin mielelläni kertomuksia ja nippelitietoa vähän kaikesta. On se alkoholi hauska juttu!

Kuvia en kehdannut ottaa. Puolustaudun sillä, että voin saada syytteen alkoholin mainonnasta. Mutta lisään loppuun kuitenkin yhden kuvan...


1 kommentti:

  1. No nyt olen kyllä vähän kateellinen, kun en itse tänä vuonna töiltäni ehtinyt kyseiseen tapahtumaan! Hyvä, että sinä pääsit ja löysit uusia, kiinnostavia tuotteita.

    VastaaPoista